Santa Cruz Tenerife

Weer een Santa Cruz maar nu op Tenerife. Dit stond bij lange na niet op ons wensenlijstje maar omdat onze hydraulische achterstagspanner het na 30 jaar heeft begeven moeten we naar een haven waar een specialist in verstaging en aanverwante artikelen zit.

De tocht van Santa Cruz naar Santa Cruz is ongeveer 100 mijl en aangezien we graag bij daglicht aankomen, vertrekken we om 16.00 uur van la Palma zodat we de volgende ochtend zullen aankomen op Tenerife. De wind zorgt in eerste instantie voor wat verrassingen; in plaats van N tot NW komt hij uit het zuiden. Maar we zien een paar mijltjes verder op zee mooie witte kopjes op de golven dus we weten dat het gaat veranderen. Natuurlijk hebben we gelezen over de wind die tussen de eilanden ineens enorm kan toenemen maar we moeten het aan den lijve ondervinden en dan pas zetten we 2 riffen. In eerste instantie alleen met de kotterfok erbij maar later neemt de wind af en varen we met een gereefde genua. We durven niet te veel zeil te zetten omdat het achterstag nu niet goed gespannen is.Voor de zekerheid hebben we hem nog met een dynemalijntje vastgesjord.

Maar we hebben verder geen last van te veel wind; ’s nachts zelfs eerder van te weinig want dan hebben we de motor een paar uur nodig. Om 11 uur zijn we in Santa Cruz Tenerife. Een haven die in het drukke centrum ligt.

We worden enthousiast verwelkomd door een Engels stel dat we kennen van vorige pleisterplaatsen en het is een ‘gezellige’ steiger waar we aan komen te liggen.

Helaas is de rigger (verstagingenwinkel)  dicht die middag dus moeten we wachten tot woensdagochtend voor we daar naar toe kunnen. Maar wat we helemaal niet verwachten: ze hebben zomaar een goede achterstagspanner voor onze maat op voorraad! En nog mooier: ze kunnen het vóór het weekend repareren ( terwijl ik dit schrijf zijn ze bezig). Dus we zijn helemaal happy. Nou ja het is wel weer een rib uit het lijf maar we worden zeker niet getild als we de prijs op internet met die in Nederland vergelijken.

Wat biedt Santa Cruz verder? De allerbeste supermarkt sinds Frankrijk, de supermarkt van El Corte Ingles waar we likkebaardend door zijn gelopen maar vanwege de prijzen maar niet al te veel hebben gekocht ( we moeten natuurlijk wél de broekriem aantrekken met zo’n nieuwe achterstagspanner); en kakkerlakken: bij één van de chandlers kwamen we op het moment dat net de hele zaak vol met gif was gespoten en we ze op een holletje het pand zagen ontvluchten; hitte ( ik zit hier te smelten achter m’n laptopje); alweer spotgoedkope huurauto’s die we niet kunnen laten staan en verdomd weinig toeristen aan deze kant van het eiland: die liggen aan de stranden aan de andere kant. En we gaan het komend weekend met het autootje eens kijken hoe mooi de vulkaan hier is. In ieder geval ruim 3700 meter hoog!

We houden ons bezig met klussen ( als we de bakskist weer eens uitmesten ontdekt Gerard waarom het licht daar niet meer werkt)

 schoonmaken, een vergeefse poging doen mijn overboord gevallen mobieltje en havensleutels op te vissen met een zware magneet, en lekker eten. Ik heb een geweldig kookboekje speciaal voor wereldcruisers, geschreven door Michael Greenwald, een Amerikaanse  chef-kok, solozeiler en piloot. Ik moét gewoon even een paar stukjes citeren:

In het hoofdstuk vlees beschrijft hij dat je in sommige streken alleen maar levende dieren kunt kopen op de markt die je zelf moet slachten. Een paar tips ( sorry, ik citeer voor het gemak in het Engels): ‘ The most important thing when buying such critters is to not name them or pet them. A fast way to end up sailing solo is to kill cute little ‘Fluffy’ in front of your date.

 Bring along some plastic wrap to make the critter look more acceptable when you bring it aboard. Use a marking pen to write ‘today’s special- $ 49,00 a pound’ on the plastic.

En dan over hoe je het beest moet slachten, in dit geval een speenvarken . Hij beschrijft eerst hoe je hem kunt doodschieten of hoe je hem de keel kunt doorsnijden en dan de 3e manier,

‘Soaking the anchor technique’: ‘If the idea of throat slitting or shooting disturbs you, a quieter method is available. Tie a line securely around the pig. Tie the other end to the anchor. Drop pig and anchor in the water. Soak about  4 minutes or untill struggles cease. Pull up and immediately cut the throat to bleed. After 10 minutes, cut and save liver. Scorch skin and remove hair’.

Ik zou graag nog meer hilarische tips willen aanhalen maar bewaar ze maar even voor later.

Straks ga ik m’n, gelukkig reeds geslachte, lamsboutje bereiden met verse munt uit onze kruidenbak en trek er een lekker flesje wijn van La Palma bij open (direct van de producent). Het leven is nog niet zo slecht, al liggen we nu enorm te rollen dankzij de deining van zo’n 4 á 5 meter. Gelukkig zijn we niet ten noorden van de Azoren waar dit weekend volgens www.passageweather.com  de deining 14 meter wordt!

Een volgende keer weer wat mooie foto’s van Gerard er bij hoop ik!

Tenerife
Weersomstandigheden: 20 °C, few clouds, Luchtvochtigheid: 93%
Wind: NW, 6kn

Reacties zijn gesloten.