Isla Bonita

Al weer meer dan een week geleden, maandag 21/9, kwamen we aan in Santa Cruz de la Palma. De toevoeging “la Palma” is belangrijk want heel veel namen komen meerdere keren voor op de Canarische eilanden.  We liggen dus op het eiland La Palma of La Isla Bonita zoals ze het zelf noemen Iemand vertelde ons dat dit ook het Isla Bonita van het gelijknamige nummer van Madonna is. Zou best kunnen! We horen het graag van iemand met meer Madonna kennis.

We zijn zaterdag pas in de loop van de middag vertrokken van Madeira omdat  de afstand (250mijl) net te groot is om in één nacht te overbruggen en we niet midden in de nacht willen aankomen bij een onbekende kust. Uiteindelijk werd dat nog een oefening in langzaam zeilen.  De laatste nacht mochten we niet harder varen dan een mijltje of 5 maar toen ik om 2 uur de wacht overnam draaide de wind van pal achter naar iets meer half en schoten we er bij een 11 knopen wind (net aan windkracht 4) plotseling met 6,5 knoop*  vandoor ondanks een grootzeil met al 2 riffen erin. Het weghalen van de bezaan hielp iets maar pas nadat ik ook de genua voor de helft had ingerold bleef de teller steken op 5,5 knoop. Zo zijn we onder stormtuig de nacht door gedobberd om s’morgens  in een vrijwel geheel verlaten marina te arriveren. Er lagen welgeteld 2 buitenlanders aan een verder geheel lege steiger. Er zijn nauwelijks meer boten dan op de satelliet foto van Google hiernaast.

De haven is al een paar jaar open maar er wordt nog steeds aan vertimmerd. Het grootste probleem was de eerste jaren, en is nog steeds een beetje, de deining  die hier permanent voelbaar is. We liggen dus voortdurend een beetje te rollen. Niet echt vervelend ( het is net of je in een schommelwieg ligt), zolang de landvasten maar niet beginnen te protesteren met een hoop gepiep en gekreun.

* een knoop is een zeemijl en een zeemijl is ongeveer 1,8 kilometer ofwel 1/60ste deel van één 360ste deel van de omtrek van de aarde.

Afgelopen donderdag hebben we een auto gehuurd voor een week  (ja een hele week want nu het seizoen is afgelopen gaan de beschadigde en gedeukte exemplaren voor een habbekrats in de aanbieding). Daarmee zijn we het eiland aan het ontdekken. Ook La Palma is ontstaan door een reeks vulkanische uitbarstingen die ongeveer een half miljoen jaar geleden zijn begonnen en die voorlopig nog niet zijn geeindigd. De jongste uitbarsting was in 1971. De natuur is daardoor afwisselend en onwaarschijnlijk mooi en omdat 1 plaatje meer zegt dan duizend woorden en ik daar verstand van zou moeten hebben, hier een paar duizend woorden over het Isla Bonita. Denk daarbij aan de geur van warme hars; de hoorbare stilte van de ravijnen; de zinderende hitte van de zwarte lavahellingen en het bulderend geraas van de brekende zeeën en je krijgt een beetje Isla Bonita mee.

Nou dat was een heel verhaal  maar nog steeds maar een deeltje van de waarheid. We gaan straks weer door om nog meer te zien want het is hier wat ons betreft stukken mooier dan op Madeira. Onbegrijpelijk dat bijna niemand dit eiland bezoekt en blijft hangen in de hoogbouw op Tenerife en Gran Canaria. Zou dat echt alleen maar zijn omdat er geen witte stranden zijn? Gelukkig eigenlijk maar dat de massa kennelijk allemaal het zelfde wil zien.

La Palma
Weersomstandigheden: 24 °C, few clouds, Luchtvochtigheid: 69%
Wind: N, 4kn

2 reacties op “Isla Bonita”

  1. Marijn zegt:

    Wat een geweldige, jaloersmakende foto’s! Qua natuur wordt het niet veel mooier. Die zwarte stranden zien er juist erg mooi en bijzonder uit vind ik. Als je niet wist dat het hele eiland ooit weer een keer gaat ontploffen zou je misschien bijna de boot daar laten liggen… ;-)

  2. Wijtze, Anneke, Jelle & Job zegt:

    Ziet er super uit.
    The song “La Isla Bonita” was written by Patrick Leonard and Bruce Gaitsch. The song was previously written as a lament for the mythical Spanish island called San Pedro.